Data utworzenia: 25 sierpnia 2025, 14:30.
Brokuły, brukselka i inne warzywa kapustne mogą znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Według nowego badania przeprowadzonego w Chinach, wystarczy zaledwie kilka gramów dziennie. Serwis FITBOOK wyjaśnia, które składniki są za to odpowiedzialne i które warzywa powinny od teraz regularnie znajdować się na liście zakupów.
Nowotwór jelita grubego jest jedną z najczęstszych i najbardziej śmiertelnych form raka na świecie. To także jeden z najczęściej występujących nowotworów w Polsce, który dotyka ok. 20 tys. osób rocznie, a liczba zachorowań i zgonów systematycznie rośnie, również wśród młodszych osób. Niedawno aktor James Van der Beek z serialu "Jezioro Marzeń" upublicznił swoją chorobę. Jego diagnoza: rak jelita grubego w stadium 3 w wieku 46 lat. Chociaż historia rodzinna może odgrywać pewną rolę, dieta i styl życia są kluczowymi czynnikami minimalizującymi ryzyko. Naukowcy zakładają, że w szczególności warzywa kapustne - w tym brokuły, kalafior, brukselka i jarmuż - mogą spowalniać lub nawet zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Źródło: Bild
Newsletter
Najlepsze teksty z Faktu! Bądź na bieżąco z informacjami ze świata i Polski
Masz ciekawy temat? Napisz do nas list!
Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem? Masz ciekawy temat? Napisz do nas!