Odchudzają bez leków, operacji i skutków ubocznych. To może być rewolucja

1 dzień temu 5

Mikrokulki są wykonane z naturalnych składników: polifenoli z zielonej herbaty, witaminy E oraz alginianu – substancji pozyskiwanej z wodorostów. Po połknięciu kulki trafiają do żołądka, gdzie ich osłonka rozszerza się pod wpływem kwasowego środowiska. Następnie w jelitach aktywne składniki wiążą się z tłuszczem i "blokują" jego wchłanianie, dzięki czemu tłuszcz jest wydalany z organizmu.

Badania na szczurach wykazały, że ta metoda może być skuteczna. Zwierzęta karmione tłustą dietą i mikrokulkami straciły średnio 17 proc. masy ciała w ciągu 30 dni. Miały też mniej tkanki tłuszczowej, mniej uszkodzeń wątroby i wydalały więcej tłuszczu z kałem – bez negatywnych skutków dla zdrowia. Co ważne, mikrokulki nie powodowały efektów ubocznych, które często występują przy stosowaniu leków takich jak orlistat (np. bóle brzucha czy uszkodzenia wątroby).

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Mikrokulki są niemal bez smaku i mogą być łatwo dodawane do codziennej diety – np. jako dodatek do deserów czy napojów typu bubble tea. Wszystkie składniki są dopuszczone do spożycia przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków), a ich produkcja może być łatwo zwiększona.

Zespół badawczy rozpoczął już testy kliniczne z udziałem ludzi we współpracy ze Szpitalem Zachodnim Uniwersytetu Syczuańskiego. Do badań zgłosiło się już 26 uczestników, a pierwsze wyniki mają być dostępne w ciągu roku.

Przeczytaj źródło