Popularna dieta zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Nowe ustalenia badaczy

17 godziny temu 7

Dieta chroni nawet osoby z predyspozycjami genetycznymi do zachorowania

Badacze analizowali sposób odżywiania uczestników za pomocą kwestionariuszy oraz badali próbki krwi pod kątem metabolitów związanych ze zdrowiem mózgu. Sprawdzano również genetyczne ryzyko choroby Alzheimera, w tym obecność wariantu genu APOE4, który jest silnym czynnikiem ryzyka tej choroby.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Osoby stosujące dietę śródziemnomorską miały niższe ryzyko demencji, a ich funkcje poznawcze pogarszały się wolniej. Działanie ochronne diety było szczególnie widoczne u osób z dwiema kopiami genu APOE4, które mają najwyższe ryzyko sporadycznej postaci Alzheimera.

Mnogość zalet diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, owoce, oliwę z oliwek oraz ryby, jest znana z korzystnego wpływu na zdrowie. Badania potwierdzają, że zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych.

Dr Yuxi Liu z Brigham and Women's Hospital podkreśla, że dieta ta może równoważyć genetyczne ryzyko Alzheimera.

Autorzy badania zaznaczają, że ich wyniki dotyczą głównie osób o europejskim pochodzeniu i dobrze wykształconych. Konieczne są dalsze badania w bardziej zróżnicowanych populacjach, aby potwierdzić te wnioski na szerszą skalę.

Przeczytaj źródło