Jak podnieść poziom ferrytyny? Dieta i suplementy na niską ferrytynę

4 godziny temu 2
Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
  • Poziom ferrytyny jest związany z poziomem żelaza we krwi. Ferrytyna działa jako bufor przeciwko niedoborowi żelaza oraz chroni nas przed jego nadmiarem
  • Objawy niedoboru ferrytyny związane są z oznakami niedoboru żelaza. Niepokoić może bladość i suchość skóry, wypadanie włosów i łamliwość paznokci. Niedobór żelaza wpływa też na problemy z odpornością
  • Jak szybko podnieść poziom ferrytyny? Możemy sięgnąć po zmiany w diecie lub skonsultować z lekarzem konieczność suplementacji żelaza
  • Mamy receptę jak żyć dłużej i zdrowiej. Wypełnij test!
  • Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu

Od czego zależy poziom ferrytyny?

Ferrytyna jest białkiem, które przechowuje żelazo w organizmie. Jej ilość uzależniona jest od ilości żelaza, jaką dostarczamy do organizmu. To jednak nie wszystko. Ferrytyna jest białkiem ostrej fazy — określone stężenie ferrytyny może wskazywać na toczący się w organizmie stan zapalny lub zaburzenia funkcji wątroby. Czasem może być też sygnałem rozwijającej się choroby nowotworowej. Dlatego bardzo ważne jest, żeby na wyniki badań patrzeć całościowo. Skupianie się na jednej wytycznej może zafałszować dalszą diagnostykę.

Ferrytyna uwalnia część magazynowanego żelaza do krwi, gdy jego poziom spada. Dzięki temu utrzymuje go na stałym poziomie. Jeśli danego dnia spożyliśmy zbyt mało produktów bogatych w żelazo, organizm sięga po zapasy przechowywane przez ferrytynę. Długotrwały niedobór żelaza z diety sprawia, że "zasoby magazynowe" zaczynają się wyczerpywać, co może prowadzić do niedokrwistości z powodu żelaza.

Ferrytyna pełni również rolę w detoksykacji komórek, ponieważ ogranicza powstawanie reaktywnych form tlenu (wolnych rodników) i łagodzi ich wpływ na struktury komórkowe. Wychwytuje toksyczne jony metali – oprócz żelaza, ferrytyna reguluje również stężenie takich metali jak beryl, glin, cynk, kadm i ołów.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Kiedy konieczne jest podniesienie poziomu ferrytyny?

Normy wartości ferrytyny zależą od wielu czynników i są bardzo szerokie. Dla kobiet norma wynosi 10-200 μg/l, a dla mężczyzn 15-400 μg/l. Normy ferrytyny dla dzieci zależne są od wieku:

  • dla noworodków wynosi 25-200 ng/ml;
  • dla dzieci od 1. miesiąca życia 200-600 ng/ml;
  • dla dzieci między 2, a 5. miesiącem życia wynosi od 50 do 200 ng/ml;
  • dla dzieci powyżej 6. miesiąca życia od 7 do 140 ng/ml.

Przeczytaj też:

Jak rozpoznać niski poziom ferrytyny?

Objawy niedoboru ferrytyny związane są z objawami niedoboru żelaza. Manifestacją niskiej ferrytyny może być:

  • słaba odporność
  • łamliwość paznokci i rozdwojenie końcówek
  • bladość i suchość skóry
  • wypadanie włosów
  • problemy z koncentracją
  • huśtawki nastrojów
  • szybsza praca serca

Niedobór ferrytyny najczęściej ma swoją przyczynę w słabo zbilansowanej diecie, ubogiej w produkty zawierające żelazo i substancje, które promują wchłanianie tego pierwiastka.

Jak podnieść poziom ferrytyny?

Poziom ferrytyny jest zależny od ilości żelaza, jaką dostarczamy do organizmu. Jeśli chcemy szybciej uzupełnić poziom żelaza, a nie chcemy korzystać z suplementów, do diety należy włączyć produkty bogate w żelazo hemowe – znajdujące się w mięsie (wieprzowym, wołowym, drobiowym), rybach i jajach. Żelazo hemowe jest lepiej przyswajane przez organizm. Trzeba jednak uważać – najwięcej żelaza zawiera wątróbka wieprzowa, cielęca lub drobiowa, która oprócz żelaza bogata jest również w cholesterol i może magazynować szkodliwe związki pochodzące z pasz. Po wątróbkę powinniśmy więc sięgać rzadko.

Jeśli nie jesteśmy fanami mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, żelaza musimy szukać w produktach roślinnych. Znajduje się w nich żelazo niehemowe, które niestety jest słabiej przyswajalne niż hemowe. Produkty roślinne bogate w żelazo to m.in. szpinak, brokuły czy ziemniaki. Pierwiastek ten dostarczymy również, jedząc gotowane strączki – fasolę, soję czy soczewicę, suszone morele i rodzynki, a także zielone warzywa liściaste.

Dieta na podniesienie poziomu ferrytyny

W przypadku produktów roślinnych zawierających żelazo warto łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza. W jednym posiłku nie powinniśmy za to łączyć produktów bogatych w żelazo i wapń – te pierwiastki wzajemnie na siebie oddziałują, co skutkuje gorszą przyswajalnością. Staraj się też nie popijać produktów z żelazem kawą i herbatą, ponieważ zawarte w tych napojach substancje mogą zmniejszać wchłanianie żelaza niehemowego.

W przypadku dużych niedoborów i wynikających z tego faktu problemów skonsultuj z lekarzem możliwość przyjmowania leków z żelazem.

Witaminy [INFOGRAFIKA]

Witaminy [INFOGRAFIKA]Polska Grupa Infograficzna / Medonet

Przeczytaj źródło